ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ митрополита Житомирського і Новоград-Волинського НИКОДИМА 2019!

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ
митрополита Житомирського і Новоград-Волинського НИКОДИМА
боголюбивим пастирям, чернецтву і всім вірним чадам Житомирської єпархії Української Православної Церкви

Христос Воскрес!

Цими життєствердними й переможними словами переповнене нині кожне християнське серце: бо днесь Пасха Господня спасительна, всесвітнє торжество воскресіння Христа із мертвих. У цьому привітанні віруюче серце чує і переможну звістку, і одкровення божественної таємниці. У ці слова закладено й заклик до духовної радості, і вітання християнської любові, і побажання Вишнього світу. Людський розум безсило схиляється перед незбагненною таємницею Воскресіння, а серце заповнює всеперетворююча світла радість і відчуття близькості Божої, відчуття єдності земної та Небесної Церкви.

Світлозарна ніч Воскресіння Христового стала нашою надією і нашим сподіванням на майбутнє докорінне перетворення світу і всього людства силою Сина Божого, який подолав вічне прокляття людського роду – смерть. Господь прийшов у світ, прийнявши на Себе всю повноту людської природи, і нині ми після Його страшних страждань, смерті й поховання, "Воскресіння Христове бачивши", віруємо, що Він, Воскреслий з мертвих, і нас удостоїть такого великого дару – ми подолаємо смерть і в оновленому образі станемо перед нашим Спасителем.

Істина Воскресіння Христового завжди займала центральне місце в апостольській проповіді, й віра в нього вважалася підставою християнства, нерозривно пов'язаною зі справою нашого спасіння. "Якщо Христос не воскрес, то й проповідь наша марна", – писав апостол Павло (1 Кор. 15:14).

Через Воскресіння Христа Спасителя ми всі стаємо членами Його Єдиного Тіла, щоб в єдності і радості завжди перебувати з Воскреслим Господом. У Христі ми й стали новим творінням (2 Кор. 5:17), а через віру в Нього – дітьми Божими по благодаті (Рим. 8:16).

З часу Воскресіння Христового пройшло вже більше двадцяти століть, але слова "Христос Воскрес!" – "Воістину Воскрес!" у ці дні завжди звучать як радісна новина. "Радійте!" (Мф. 28:9) – виголосив Воскреслий Христос жінкам-мироносицям, а Христові "учні зраділи, побачивши Господа" Воскреслого (Ін. 20:20). "Завжди радійте!" (1 Сол. 5:16) – закликає християн Святий Апостол Павло. І тому радість Воскресіння Христового пронизує собою все Великоднє богослужіння, наповнюючи трепетною радістю всяку християнську душу.

У ці дні, що просвіщають і освячують радістю про Воскреслого Господа, поділимося нею і з тими, хто страждає, хто немічний. Нехай святе пасхальне торжество відігріє скорботних і підбадьорить сумуючих: "Христос бо воскрес, радість вічна!" Принесемо ж світло воскресіння і зігріємо теплотою своїх сердець тих, хто самотній, хворий або страждає, допоможемо тим, хто цього потребує. Зробімо все можливе, щоб серце кожного наповнилося радістю Воскресіння Христового!

У пасхальній радості сердечно вітаю всіх, хто служить Богу й людям, хто молиться і трудиться, хто терпить тяготи життєвого хреста або радіє великій кількості Благодаті Божої. Усіх вітаю зі Святом Життя, оновлюючим і нас, і світ, у якому ми живемо! Бажаю, щоб пасхальне світло осяяло ваші серця, наповнило ваші домівки, зміцнило непохитну віру, подарувало безсумнівну надію, запаливши незгасну любов.

Як же важливо пам'ятати, що земний шлях християнина – це шлях безперервного випробування нашої свободи в пізнанні і виборі добра або зла, це шлях самовизначення, за підсумками якого "... повиходять ті, що чинили добро, на воскресіння життя, а котрі зло – воскресіння суду" (Ін 5:29).

Давайте віддалятися від справ пітьми й творити справи Світла! Давайте будити свої серця подякою Богу і в радості, і в горі! Бо ніщо так не бажане для Господа, як серце в покаянні, вдячності, в скорботах.

Битва між добром і злом і сьогодні триває в кожному людському серці, і вона буде тривати, поки ми живі. Наскільки вона важка, знає кожен, хто уважний до себе і бореться зі своїми гріхами і пристрастями. Правилом нашого життя має стати апостольське повчання: "Не будь переможений злом, але перемагай зло добром" (Рим. 12:21).

Як часто, нехтуючи Його заповідями, не замислюючись про наслідки, ми все частіше вибираємо шлях зла – шлях сумний, який поза Божим Законом. І цим вибором множаться біль і страждання, ненависть і міжусобиці, війни й незгоди, що потрясають наше суспільство. Особливо важке нині становище людей, що борються за вічні істини віри і життя, за істини, відкриті Богом грішній людині для її порятунку. А тому, перше другого пришестя Христового і воскресіння з мертвих, надіємося й віримо у воскресіння нашої України. З усіх боків обклали її злі сили, і всередині панують вороги Христові. І саме Воскресіння Христове є вірною запорукою й обітницею цього воскресіння, бо жодне слово, що виходить від Бога, не промине, а сила, яка зробила перемогу, як вказує святий апостол: "…є перемога, що світ перемогла, – віра наша" (1 Ін 5:4).

Бог особливо близький у ці дні до того, хто навчився чути й слухати іншу людину, розуміти і прощати тих, хто піклується про ближніх і дальніх, немічних і літніх людей, хто забуває про себе, віддаючи себе іншим людям, відсуваючи при цьому на другий план свою волю і свою зарозумілість. "Любіть один одного братньою любов'ю; випереджайте один одного пошаною" (Рим. 12:10) – ці апостольські слова дуже просто і ємно говорять про те, як християни повинні ставитися один до одного.

"Нехай воскресне Бог і розбіжаться вороги Його!" – співає Свята Церква в цю світлу ніч. Нехай воскресне Бог у серцях наших, нехай примиряться нічим не виправдані взаємна ворожнеча, злоба, чвари і всякі розділення. І нехай панує в серцях і в житті нашому любов, що є відмінною якістю душі християнської. Бо сказав Господь: "По тому пізнають усі, що ви учні Мої, як будете мати любов між собою" (Ін. 13:35).

Христос Воскрес!

ВОІСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕС!
+ НИКОДИМ,
митрополит Житомирський і
Новоград-Волинський.

Пасха Христова,
2019 р. м. Житомир.